De Siamees

Korte geschiedenis van het ras
De oorsprong ligt in het Verre Oosten. In Thailand, het vroegere Siam, kwamen deze dieren al in de 14e eeuw voor. Aan het eind van de 19e eeuw werden ze opgemerkt door een aantal Britten die Thailand aandeden. Ze namen een aantal Siamezen mee naar huis, waar hun vrouwen zich over de dieren ontfermden. Niet alleen de Engelsen maar ook de Fransen hadden inmiddels de fraaie Siamezen ontdekt.Siamezen hadden in die tijd overigens nog niet de bouw van de Siamees van tegenwoordig. Ze waren een stuk forser van bouw en de schedelvorm was vrij rond. De eerste importen waren sealpoints, maar later bleken deze katten ook spontaan kittens in andere kleuren voort te brengen, zoals bluepoint, chocolatepoint en lilacpoint. In de jaren 50 en 60 ging men Siamezen fokken in andere kleuren.

Rasbeschrijving:

Kop:
wigvormig en dient in het ideale geval samen met de grote, schuingeplaatste oren een perfecte gelijkzijdige driehoek te vormen. De kin mag niet al te geprononceerd zijn, maar ook zeker niet terugwijken. Lange neus, bij voorkeur met een Romeins profiel, maar in elk geval zonder inkeping vloeiend doorlopend in het schedeldak

Ogen:
amandelvormig, zuiver donkerblauw en staan iets schuin geplaatst.

Oren:
groot, schuingeplaatst

Lichaam:
elegante en lenige bouw. Het sierlijke lichaam is lang, slank en gespierd, het mag nergens grofheid vertonen. De achterhand behoort hoger te zijn dan de voorhand. De poten zijn slank en lang, de voetjes ovaal.

Staart:
:lang en dun en loopt spits toe als een zweep. Vacht: zijdezacht en kort en fijn van structuur. Betrekkelijk weinig ondervacht

Kleur:
Kittens worden geheel wit geboren. Later krijgen ze hun gekleurde points. Oorspronkelijke kleuren zijn: seal-, blue-, chocolate- en lilacpoint, ze zijn er in tortie en tortietabby. Cinnamon-, fawn-, smoke-, silvertabby- en bi/tricolourpoint.

Karakter:
Ze hebben een uitgesproken karakter en in huis altijd duidelijk aanwezig. Siamezen staan bekend om hun spraakzame natuur en kunnen urenlang converstaties houden. Ze zijn buitengewoon sociaal ingesteld en als ze niet voldoende aandacht krijgen, zullen ze die zeker opeisen. U kunt ze niet lang alleen laten. Ze gaan erg goed om met soortgenoten en opvallend goed met honden. Worden graag geaaid en geknuffeld en kunnen urenlang op schoot doorbrengen. Bijna altijd vrolijk, ze zijn speels, kunnen leren apporteren.

Verzorging:
Omdat de vacht erg kort is met weinig tot geen ondervacht, wordt deze niet snel vuil. De vacht is vrijwel onderhoudsvrij. Nagelpunten nu en dan knippen.

Home
Hoe het begon
Informatie over het ras
Informatie over de Siamees Informatie over de Oosterse korthaar
Onze katers
Andreas Lukas
Onze poezen
Minous Bo Charissa Dewhi Evita GwennieShena Juliėtte Meis Leah Lizzi
Kittens
Geplande nesten De kraamkamer Vorige nesten
Bemiddeling
Contact met ons opnemen
Links
Dagboek
Updates
De nieuwe eigenaren
in Memoriam