De Oosterse Korthaar

Korte geschiedenis van het ras
In het begin van de 20ste eeuw werd ontdekt dat een kruising van Siamezen met huiskatten o.a. lichtbruine katten met smaragdkleurige ogen en een zeer korte glanzende vacht ontstonden: De Oosterse Korthaar. Een siamees met een effen jasje aan.

Rasbeschrijving

Kenmerken:
De Oosterse Korthaar is een elegant, harmonieus gebouwd dier met een lang slank lichaam, fijne lange poten, ovale voeten en een lange dunne staart. De lange wigvormige kop wordt gedragen op een lange slanke nek. De kat maakt een levendige en intelligente indruk.

Kop:
Lange goed geproportioneerde wigvormige kop, breed tussen de oren. De lijnen van de wig lopen zonder onderbreking naar een fijne snuit.

In profiel gezien is de neus recht en gaat zonder onderbreking over in de afgeronde lijn van het voorhoofd. Stevige kin en goed sluitend gebit. Lange slanke nek.

Oren:
Grote puntige oren, breed aan de basis. De oren zetten de lijnen van de wig voort.

Ogen:
Amandelvormige ogen, die schuin geplaatst zijn, maar niet diepliggend. Het derde ooglid mag niet meer dan de uiterste ooghoek bedekken.

Oogkleur:
Helder eenkleurig groen.

Lijf, poten en voeten:
Lang en slank, goed gespierd buisvormig lichaam met een oplopende ruglijn, doordat de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. De poten zijn lang en slank met kleine ovale voetjes.

Staart:
Lange zweepstaart, smal aan de basis en taps uitlopend in een fijne punt.

Vacht:
Erg kort, fijn, glanzend en glad aanliggend en zijdezacht.

Kleuren:
Ebony (zwart), havana (chocolate), blue, lavendel, cinnamon, fawn, red, cream, caramel, apricoi. Al deze kleuren komen voor in effen kleur, maar ook in tabby spotted, tabby mackarel, tabby ticked en tabby blotched (gemarmerd), alsmede in tortie. Verder komen al deze kleuren ook voor in bi-color en parti-color (beiden een tabby of effen kleur met wit). Tevens kunnen alle bovengenoemde kleuren en patronen nog met een smoke/silver ondergrond zijn.

Karakter:
Net zoals de Siamees heeft de Oosterse Korthaar een uitgeproken karakter. Ze zijn zeer extravert, ze overdrijven graag en hebben heel veel aandacht nodig. Ze zijn sociaal, nieuwsgierig, tot op hoge leeftijd speels en bemoeien zich overal mee. Ze hebben een luide stem en zijn over het algemeen erg spraakzaam. Ze zijn erg aanhankelijk. De Oosterse Korthaar gebruikt haar melodieuze stem als lichaamstaal, als charmante blikken niet voldoende zijn om gehoor te vinden. Geduld, gelatenheid of toegeven kennen ze niet. Ze doen van alles vol overgave. Ze zijn niet graag alleen en hebben het liefst gezelschap van een andere Oosterling.

Vachtverzorging:
Omdat de vacht erg kort is met weinig tot geen ondervacht, wordt deze niet snel vuil. De vacht is vrijwel onderhoudsvrij. Regelmatig aaien is meestal voldoende. Nagelpunten regelmatig knippen.

Tot slot:
Als je na het lezen van dit alles nog steeds zeker weet dat je een kat van het oosterse ras wilt aanschaffen, dan rest mij niet anders dan je heel veel plezier te wensen met je oosterling!!!

Home
Hoe het begon
Informatie over het ras
Informatie over de Siamees Informatie over de Oosterse korthaar
Onze katers
Andreas Lukas
Onze poezen
Minous Bo Charissa Dewhi Evita GwennieShena Juliėtte Meis Leah Lizzi
Kittens
Geplande nesten De kraamkamer Vorige nesten
Bemiddeling
Contact met ons opnemen
Links
Dagboek
Updates
De nieuwe eigenaren
in Memoriam